Klimatbloggen

september 10, 2007

Is i Arktis år 2050?

Filed under: Arktis/Antarktis,Glaciärer/Is,Modeller,Växthusgaser — by Daniel @ 22:00

Kommer det finnas sommaris kvar i Arktis år 2050? Räknat utifrån isexperterna och deltagarna i IPYs sommarskola för havsis, som jag deltog i under sommaren, var det ganska jämnt skägg  mellan dem som trodde isen vara borta år 2050 och dem som trodde den skulle överleva minst till år 2100. En minoritet trodde att isen skulle vara borta innan år 2050. Vem som har rätt återstår ju att se, men tydligt är att åsikterna är många och diversifierade vilket också stimulerar till en livlig och givfull diskussion.

Det finns i forskarsamhället en uppsjö av modeller, där vissa mer framgånsrikt än andra lyckas modellera delar av klimatsystemet. Isarnas framtida utbredning i Arktis är en sådan aspekt, som dessutom är en av de viktigare att få någorlunda korrekt uppskattning för. En stor del av jordklotets albedo beror på isarna på polerna, och mindre krympande arealer kan ge en positiv feedback till systemet. Så hur bra är modellerna när de modellerar Arktis isar? En ny artikel i Geophysical Research Letters har utvärderat tillförlitligheten bland de modeller som användes för framtida isutbredningens uppskattning i IPCC 2007. Genom en screening mot observerad data (1979-1999) sollades de modeller, som inte gjorde ett bra resultat för Arktis som helhet och dess delhav, bort. Av 20 modeller fick nästan hälften kasseras då endast 11 kunde ge tillräckligt bra resultat för Arktis som helhet. För de olika delhaven är det annorlunda; centrala Arktis anses vara godkänt för 15 modeller, för Karahavet/Laptevhavet, Chukchihavet och Beauforthavet kunde 4, 8 respektive 11 modeller användas med tillräcklig tillförlitlighet, 7, 12 och 5 modeller kan användas för att få ordning på isen i Berings hav, Okhotskhavet och Barents hav. Modellerna kördes med SRES A1B-scenariet, vilket bör vara tillräckligt eftersom 2050 ligger nära i tiden och i kombination att de närmsta årens utsläpp kommer vara den primära drivningen eftersom CO2 inte agerar momentat på systemet. Extrapolering av nutiden är alltså mer realistisk än några djupdykningar i socio-ekonomiska gissningar för vår utveckling fram till 2050.

Av modellerna tyder 7 av 11 på en minskning med mer än 40% av sommarisen (augusti-september) i Arktis som helhet fram till år 2050. Likadant visar en majoritet av de godkända modellerna för respektive delhav i Arktis (se ovan för antalet modeller per region). Den enda delbassäng, som inte uppvisar större tecken på förändring, är Labradorhavet och Baffin bay väster om Grönland. Detta område är dock sedan tidigare känt att förmodligen inte uppleva någon signifikant värmning den kommande tiden varför heller inte isutbredningen påverkas nämnvärt. I centrala Arktis ger modellerna lustigt nog två olika lösningar; en med realtivt liten minskning av isutbredningen och en med nästan ingen is. På sina håll sker också vissa ändringar i isutbredningen under vinterhalvåret. Framförallt är det haven längst ifrån centrala Arktis där sommarisen normalt inte är särskilt utbredd eller inte ens finns; Okhotskhavet, Berings hav och Barents hav.

En 40%-ig minskning av isarna till 2050 var budet. Med det är nog inte sista ordet sagt i denna fråga.

12 kommentarer

  1. 40% minskning i förhållande till vilken referensperiod?
    http://nsidc.org/news/press/2007_seaiceminimum/20070810_index.html
    (Se speciellt figur 3)

    Kommentar av Thomas Palm — september 11, 2007 @ 7:38

  2. Underförstått den period jag skrev i texten ovan, 1979-1999.

    Kommentar av Daniel — september 11, 2007 @ 7:51

  3. Två reflektioner:

    Den stora avsmältningen denna sensommar tycks ha varit mellan östra Sibiren och Nordpolen och västra Canada/Alaska och Nordpolen. Åt Europa och Grönland till ser isutbredningen ut att vara ganska ”normal”.

    Det torde, gissar jag, utesluta att cirkulationen i Nordatlanten har något med den låga isutbredningen att göra, utana snarare extremt höga sommartemperaturer vid ishavsusterna längs Alaska, västra Kanada och Sibirien.

    Isen i Baffin Bay/norra Labradorhavet tycks ju, som du skriver, inte minska så mycket. I The Holocene 2006 finns det någon artikel som behandlar just Labradorhavet och den medeltida värmeperioden: inte heller då tycks isen ha minskat nämnvärt (enligt tillgänglig proxydata) i Labradorhavet. (Vill du att jag ska skicka referenserna?) Dock i Hudson Strait mellan södra Baffin Island och norra Labrador var det lite drivis om sommaren mkring år 1000 enligt en äldre studie som jag tror är från slutet av 1990-talet.

    Du har nog rätt i din käpphäst att regionalklimat och globala klimattrender inte behöver gå hand i hand.

    Kommentar av Fredrik Charpentier Ljungqvist — september 11, 2007 @ 15:13

  4. Fredrik: Tack för dina synpunkter. Jo, det har vart tämligen höga temperaturer i området kring Berings sund över sommaren, så det är förmodligen en bidragande orsak. Vad gäller istjocklekens utveckling för framtiden minns jag från sommaren några föreläsare som antydde en något tjockare is i den canadensiska arkipelagen, medans sibiriska kusten får kraftig minskad is (vilket också var vad några andra fann). Vi följde alla isens tillbakagång dag för dag i juli, och det stod klart ganska tidigt (långt innan ens media rapporterade om det) att det iallafall iår kommer bli lägsta nivåer hittills sedan ordentliga mätningar påbörjades. Det var en intressant inramning för historiskt intresserade oceanografers och paleoklimatologernas berättelser om blomstrande fiskeläger i Alaska och valfångstbyar på Svalbard, och om hur långt norrut valfartygen kunde ta sig under sena 1700- och tidiga 1800-talet.

    Kommentar av Daniel — september 11, 2007 @ 19:49

  5. Vill först tacka för en mycket bra och intressant blogg!

    Vad det gäller sommaren måste jag hålla med en föregående skribent att den var ovanligt dålig.

    Under juli hade vi i Örebro inte en enda högsommardag mest i sverige hade falun med 4.Skåne hade 0 eller 1.Snittet är väl mellan 10 och 15.

    Sen är ju perioden 1960-1990 den svalaste sommarperioden vi haft i sverige under 1900-talet.Perioden innan hade 2 grader högre medelvärde i juli tex.

    Juni var fin och varm i början sen stannade medelvärdet uppe pga de molniga nätterna.I början av augusti låg temperaturen på lite dryga 20 grader de första veckorna men också då med milda nätter,avslutningen blev ju i det närmaste rekordkall.

    Så för vad det gäller sommaren så blir detta den tredje på fyra år som är lite utav en besvikelse.Den får en svag tvåa av mig på en femgradig skala och är sett till sol och värme(dagstid) den sämsta sedan regnsommaren 2000 här i örebro.

    Kommentar av Danne — september 11, 2007 @ 23:17

  6. Föregående under en tidigare artikel ska påpekas*

    Vill också höra med dig vad du tycker om uttrycket normalt som används i media.Kan vädret vara onormalt? är det inte bara mer eller mindre vanligt
    mvh Danne

    Kommentar av Danne — september 11, 2007 @ 23:19

  7. Danne: Nej, vädret kan inte vara normalt. Det är ett statistiskt mått över en 30-årsperiod och att en ”normalmånad” skall infalla är ganska låg chans för, ens under perioden 1961-1990, som är nuvarande normalperiod. Det är mer normalt att vara skiljd från normalen helt enkelt. Och visst finns det aspekter på val av referensperiod. Meningen är dock att den skall uppdateras en gång vart trettionde år. Vissa använder däremot en flytande skala och uppdaterar vart tioende år (britterna, 1971-2000) medan andra använder en äldre skala (NASA, 1951-1980). En referensperiod är bra att ha, men att strikt jämföra normaler med den, och uttrycka förvåning över att vädret inte är normalt, är ganska meningslöst. Isåfall är extremer och frekvens av extremer ett bättre mått.

    Kommentar av Daniel — september 12, 2007 @ 9:03

  8. Jag har läst din blogg det senaste året och tycker den är bra.

    När det gäller Arktis isutbredning i år så så har det ju talats mycket om att den är den lägsta sen satellitmätningarna började.

    Men vad ingen tycks notera att på den andra sidan klotet så verkar det som att Antarktis isutbredning är troligen den största sedan satellitmätningarna började !
    Länk: http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/IMAGES/current.area.south.jpg

    Kommentar av Per-Erik — september 12, 2007 @ 17:06

  9. Per-Erik: Tack för dina värmande ord.
    Antarktis är inte lika mycket i fokus som Arktis, och visst har vi intressanta saker som händer där, även om temperaturen går upp även där på sina håll (speciellt norra halvön). Isens dynamik i Antarktis är dock ganska annorlunda den i Arktis, och även om vi kan komma att få högre temperatur i Antarktis kommer det förmodligen leda till tillväxt för havsisen på några platser.

    Kommentar av Daniel — september 12, 2007 @ 17:24

  10. Javisst har du rätt i att förutsättningarna för isbildning runt/på Antarktis är mer gynsamma än hos Arktis.

    Nu är det tydligen officiellt att Antarktis har sin största isbildning sedan 1978.
    ” UPDATE: Wednesday, September 12, 2007 – New historic SH sea ice maximum and NH sea ice minimum ”

    http://arctic.atmos.uiuc.edu/cryosphere/

    Kommentar av Per-Erik — september 12, 2007 @ 21:02

  11. I Uppsala(Nordöstra Svealan) har det varit över normalt temperatur och lite
    regn i juli och augusti,kylan kom i slutet av augusti och
    därefter kom regnen.Dom två första veckorna i augusti var
    mycket varma som i mellaneuropa,ungefär som Wien(27grader),men London och Paris hade bara 19-20 grader.

    Kommentar av alec kristensson — september 14, 2007 @ 2:24

  12. En iaktagelse för år 06 och 07, är den låga orkan aktiviteten i nordamerika(kring Texas o Florida),orkaner
    verkade mest kring och förstärktesi mellanamerika vid
    mexikanska golfen och de omkring liggande öarna, där
    den blev rätt kraftig i sin verkan.
    Nordvästra och västra Usa var mycket varm och torr i år.
    År 06 var östra Usa mycket varm.

    Kommentar av alec kristensson — september 25, 2007 @ 3:00


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.