Klimatbloggen

december 4, 2007

Orkansäsongen är förbi

Filed under: Atmosfären,Havet,Regionalt,Samhälle — by Daniel @ 20:04

Den 30:e november avslutades officiellt den nordatlantiska orkansäsongen. Trots att man förutspådde hög aktivitet avslutades säsongen med normala siffror. Totalt bildades 14 stormar, 6 orkaner varav 2 större än kategori 3.

För att bredda vårt perspektiv visar jag här figurer över utvecklingen i nordatlanten över perioden 1851 till 2007 (svart linje visar årsvis data, röd linje visar 10-årigt glidande medelvärde).

Observera att årtal tidigt i serien inte är direkt jämförbara med senare år på grund av olika metoder för observation. Satellitmätningar infördes under 1960/70-talen och det är först därefter vi kan vara säkra på att inte ha missat någon cyklon (jmfr med endast land- och fartygsobsevationer och senare även flygspaning).

Det är ganska intressant att ett område, som egentligen bara motsvarar drygt 10% av världens tropiska cykloner, får så stort utrymme i vårt vardagliga liv (till och med hos oss som inte ens berörs direkt av det), speciellt med tanke på att nordatlanten är mindre än hälften så aktiv som nordvästra stilla havet (och ytterligare två områden).

7 kommentarer

  1. Har du möjligtvis någon grafik på ACE och antal tropiska stormar för Stilla havet?

    Läste f.ö. i en tidningsartikel (http://www.chron.com/disp/story.mpl/front/5337583.html) om kritik som riktas mot NOAA från vissa meteorologer angående att namngivningen i år har varit för frikostig och att 4-6 av stormarna denna säsong förmodligen inte hade namngetts tidigare år.

    Kommentar av recon — december 5, 2007 @ 10:01

  2. Det enda jag (snabbt) kunde hitta om ACE i Stilla havet var från wiki och U Colorado (fig 9 och framåt).

    Kommentar av Daniel — december 5, 2007 @ 12:27

  3. Det är andra året irad som aktiviteten blir betydligt lägre än de trott.

    Jag håller med dig där recon i din fundering kring att vissa stormar som nu räknas skulle ansetts så klena förr så man såg genom fingrarna.Sen så är ju satelitmätningarna ett faktum som det står i texten.

    Intressant är dock att se att antalet kraftiga orkaner var som värst under 1950-1970 talet,och sådana oväder har ju alltid registrerats.Som avslutningsord tycker jag att det mesta blossas upp i våra medier angående väder,Till följd av att samhället blivit allt mer sårbart och att vi mycket snabbare kan nås av varje snöoväder och andra oväder.

    För som du skrev i notisen innan denna,första gången Göteborg hade normalt väder på 150 år.Normalt väder är alltså nåt väldigt onormalt.

    Kommentar av Danne — december 6, 2007 @ 13:08

  4. Påtal om snöoväder coh snämängd.Så har ju alperna haft en rekordtidig start på snösongen i år.Läste att schweiz och österike satte snörekord för november och att Kitzbuhel som ligger på väldigt låg höjd öppnade sex veckor tidigare än förväntat i år,http://www.na.se/vader/skolan.asp?intId=1139.

    Denna snösäsongen har alltså börjat rekordtidigt jämfört med den rekordsena i fjol(möjligen är inget av dem absoluta rekord men i närheten).

    Att vädret svänger väldigt från år till år är ett faktum om man kollar i statistiken,krigsvintrarna följdes av milda vintrar,de extremt kalla vintrarna 1985-1987 följde av de mycket milda 1988-1993(lindriga isvintrar) och den kallaste köldvågen Ryssland haft på över hundra år 2006 med 15 grader under medeltemepratur i sibirien,följdes i år med 12-13 över det normala.

    Min fråga är om du vet länkar till snömängden i alperna tex?,och om du kan rekomendera nån bra vädersida för vädret i Ryssland?.vad jag förståt har många av stationerna i sibirien försvunnit iom att det blir allt förrre manuella temperaturmätningar,men ett par lär väl finnas kvar.

    Kommentar av Danne — december 6, 2007 @ 13:22

  5. Hm blev nåt fel med länken den är.
    http://www.na.se/vader/skolan.asp?intId=1139

    Kommentar av Danne — december 6, 2007 @ 13:23

  6. Danne: Jag vet inte vart du kan hitta snömängd för alperna. Pröva de respektive nationella vädertjänsterna, eller NSIDC. För stationer i Ryssland är det lättast att få en överblick via Gistemp, där man även ser utvecklingen av antal stationer över tid. På senare tid har antalet stationer globalt minskat, men täckningen är ändå ganska god.

    Kommentar av Daniel — december 6, 2007 @ 19:09

  7. Ryan N. Maue, Meteorology PhD Candidate fra
    Center for Ocean-Atmospheric Prediction Studies (COAPS) på Florida State University har en hjemmeside der viser ACE for Nordatlanten og østlige Stillehav:

    http://www.coaps.fsu.edu/~maue/tropical/

    Kommentar av Lars — december 8, 2007 @ 6:33


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Blogg på WordPress.com.