Klimatbloggen

maj 3, 2007

I-landsproblem: Hur går det med jordgubbarna?

Filed under: Politik/Media,Regionalt,Väder — by Daniel @ 22:38

Jag är väldigt trött på den oseriösa journalistik som präglat mycket av de väderrelaterade nyheterna under senaste tiden. Det gagnar tyvärr inte medborgarna att de får en ganska starkt förvriden bild av endast extremer, snarare än vad som är mest realistiskt, sansat och balanserat. Är det inte golfströmmar som kommer till ett abrupt stopp så är det världshaven som skall höjas tiotals meter. Idag vad det dock SvD som stod för eländet: Jordgubbarna slut till midsommar.

Jösses, alltid dessa jordgubbar till midsommar. Det är ett elände varje år, och varje gång är det katastrof. Okej, den senaste tolvmånadersperioden har vart mycket varm, men att dra för stora växlar på den ganska begränsade tiden är lite att göra sig en otjänst. Visst har vi en klimatförändring i bakgrunden, men som vanligt är klimat ett statistiskt mått på väder över längre tidsskalor, och då pratar vi alltså 10, 30, 50, 100 år… minst.

Åter till jordgubbarna. Hur har det sett ut övriga år? Ja, jag googlade lite lätt och fann följande för de närmsta åren:

2003:

2004:

2005:

 • Ont om jordgubbar till midsommar (Sydsvenskan 10 juni). Sommaren började kallt och regnigt, vilket riskerade att ge mindre skörd än vanligt om inte värmen infann sig.
 • Gott om gubbar till midsommar (Sydsvenskan 23 juni) Ja, värmen kom tydligen…. men det hjälpte bara jordgubbsproduktionen i Skåne. Övriga landet led av försenad jordgubbssäsong.

2006:

Ser man bara till de senaste åren verkar det snarare ha vart kyla och regn som vart problemet för jordgubbarna (nästan så man skulle kunna skönja en senareläggning av säsongen paradoxalt nog). För omväxlings skull har vi iår en tämligen ihållande värme som ligger och riskerar vår midsommarspis. Och då är det dunderkatastrof. Jag skulle nog isåfall spara mig några år, tills jag har bättre statistik på det där. Tills dess nöjer jag mig med att skylla på vädret, inte klimatet.

Annonser

6 kommentarer

 1. Briljant! Hysterin har inga gränser. Under mina knappt 50 år har jordgubbarna varje år vart ett problem vid midsommar. De flesta åren var för kalla, men några år var för varma med en tidig skörd. Inte var det klimatförändringarnas fel.

  Kommentar av Knasen — maj 6, 2007 @ 17:46

 2. Knasen: Jo, det bör skiljas bättre på klimat och klimat samt väder och klimat i media. Tror tyvärr att många inte ens riktigt vet vad definitionen på ordet ”klimatförändring” egentligen är (eller kanske inte ens ”klimat” i förväxling med ”väder”), och att många förmodligen skulle specificera begreppet till mänskliga aktiviteter – vilket på det vetenskapliga planet är helt åt skogen fel.

  Kommentar av Daniel — maj 7, 2007 @ 19:08

 3. Hmm, skrev jag då fel i detta inlägg om en klimatförändring i Chile? ‘Väderförändring’ låter ändå inte rätt.

  Kommentar av Malte — maj 8, 2007 @ 12:58

 4. Malte: Delvis. Det är på gränsen till lite för kort tid att dra slutsatser för något som bara börjat observerats sedan början av 1990-talet. Det borde i det sammanhanget vara mer korrekt att prata om cirkulationsförändringar eller liknande. I min mening slänger man sig lite för lätt med ‘klimatförändringar’ på ett allt för kort tidsperspektiv och det vattnar ut begreppet.

  Kommentar av Daniel — maj 8, 2007 @ 13:32

 5. 2009-06-09
  Ja klimatförändringar hör man dagligen nu,verkar ha blivit ett modeord som tex, vi måste fokusera på problemnen,man talar om klimat mellan människor o så vidare,det ekoniska klimatet mm.

  Kommentar av alec kristensson — juni 8, 2007 @ 4:14

 6. […] Information för åren 2003-2007 baseras på en äldre text jag skrev på Klimatbloggen. Taggad som: Fenomen, Jordgubbar, […]

  Pingback av Sommaren är räddad… eller något | Hela Havet Stormar — maj 30, 2010 @ 18:38


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: