Klimatbloggen

november 17, 2007

Notis: 3000 ARGO-flöten

Filed under: Havet,Klimatdata,Notiser — by Daniel @ 23:09

Havet, som är den viktigaste delen i klimatsystemet, har länge vart dåligt utforskat. Endast fläckvist finns bra områden med mycket data, men väldigt lite har funnits långt ute till havs i de stora öppna haven. ARGO-projektet är ett globalt projekt där flera aktörer tillsammans sätter ut flöten, som regelmässigt gör en profil genom 2000 meter vatten och via satellit skickar in data om salthalt och temperatur till forskare. När flötet levererat data (och registrerat sin position) sjunker det åter ner till 3000 meters djup, där det sedan ligger på stand-by tills det är dags för nästa profil. Tack vare projektet har gigantiska mängder med data kommit in, och bearbetas kontinuerligt. För första gången har vi nu en relativt okej bild av världshavens salt- och värmebalans, något som är avgörande för vår förståelse av klimatsystemet – men än väntar mycket att upptäcka i haven.

Nu har det 3000:e ARGO-flötet satts i vattnet, och delmålet är uppfyllt. Jag säger givetvis grattis till dem.

Med en täckning av 3000 flöten kan vi nu få en upplösning på i runda slängar 300 kilometer, vilket är en avsevärd förbättring jämfört med innan då vi mer eller mindre hade sporadiska mätningar några gånger per år ute i världshaven. En mätning sker ungefär var tionde dag. Varje flöte är beräknat att ha en livstid på 4 år, varför 800 nya flöten måste sjösättas varje år för att bibehålla täckningen.

För att se en karta vart flötena befinner sig just nu (inrapporterade under senaste månaden), klicka här (uppdateras dagligen).

Annonser

3 kommentarer

 1. Jag blev verkligen imponerad av att se att dessa flöten finns nästan överallt. Dock fanns det inga under isen uppe vid arktis. Går det att fixa? Vad menar Du med att flötena ger en upplösning på 300 km? Jag förstår inte riktigt.
  Analyserar flötet dom 2000 meter vatten som finns ovanför eller analyserar det vattnets egenskaper just på 2000 m djup? Hur många flöten kommer det att bli?
  Anders

  Kommentar av Anders Josephsson — november 20, 2007 @ 17:24

 2. Hej
  Jag blev väldigt imponerad över att ARGO-flötena är så jämt spridda över världshaven. Men varför har man inte försökt sprida dom under isen vid arktis? Sen undrar jag lite grann över det där med upplösningen. Vad betyder det att ett flöte har 300 km upplösning? Jag förstår inte riktigt.
  Anders Josephsson

  Kommentar av Anders Josephsson — november 21, 2007 @ 11:08

 3. Det är svårt att ha dem under isen eftersom de profilerar från 2000 meter upp till ytan, och i polarområdena ligger som bekant is. Ett flöte kan inte gå igenom isen, och heller inte sända sina data och position genom isen. Mellan mätningarna ligger flötet och flyter på 1000 meters djup. Vad gäller upplösningen så ger 3000 flöten jämnt utspritt i haven i medeltal ungefär 3 grader upplösning (ett flöte täcker alltså dett område), vilket är cirka 300 kilometers upplösning. Målet är att ha 3000 flöten, och för att hålla det konstant måste 800 nya sjösättas varje år.
  (ursäkta mitt dröjsmål att godkänna dina kommentarer)

  Kommentar av Daniel — november 22, 2007 @ 9:14


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: