Klimatbloggen

oktober 4, 2007

Notis: Vintern i antågande

Filed under: Notiser,Prognoser — by Daniel @ 8:16

Den kommande vintern (2007/08) är snart här. Dags att fundera på hur den kommer att bli. Brittiska MetOffices vinterprognos indikerar att den kommande vintern inte blir lika mild som förra vintern, men att chanserna är något mer än inte att temperaturen överstiger det normala. Den nordatlantiska oscillationen (NAO) förutspås vara i ett neutralt läge under vintern, samtidigt som La Niña förstärks ytterligare i Stilla Havet. En sådan kombination gör att chansen för normala temperaturer ökar under första delen av vintern, men att mildare än normala temperaturer kan inträffa under den senare delen. Nederbördsmässigt finns det ännu inga signaler om åt vilket håll det kommer bära. Räkna än så länge med relativt normala nivåer.

Annonser

13 kommentarer

 1. I sverige var ju förra vintern mycket mild allra längst i skåne,i övriga sverige var det ju långt ifrån några rekordnivåer och i norr var ju avslutningen mycket kall.Jag avser då perioden dec-feb.

  I söder var ju 2006 års vintern extremt snörik på rekordnivåer då det gäller snötäcke.Här i söder/mellansverige är vintrarna bättre nu än under 90-talet.Vilket du bland annat tagit upp då det gäller isvintrarna.

  Mildaste vintern var så långt tillbaka som 1925.vad tror du om vintrarna är de påväg mot en mer snörik och kall period åter igen?,som under 1960-talet då det gäller vintrarna.

  För i sveriges väderhistoria har såna kommit och gått.Det kan man bland annat läsa om i boken väder och oväder under 1900-talet.

  Kommentar av Danne — oktober 4, 2007 @ 19:48

 2. Min personliga uppfattning efter att ha läst många böcker och många artiklar i den här frågan,är att klimatet har varierat kraftigt genom alla tider,och att detta är en helt naturlig varm period efter den mycket kalla lilla istiden.

  Den andra faktorn som jag anser att man bortser för mycket,är det faktum att mätarna vuxit in i städerna.jag är helt övertygad om att detta värdet inte dras bort tillräckligt och ger således högre temperatur speciellt nattetid.

  Att temperaturen sänktes mellan åren 1940-1975 trots att koldioxidhalten stadigt ökadde ger ju ännu mer anledning att tro att det kan ligga sanning bakom teorierna som säger att solen är orsaken bakom den senaste tidens klimatförändringar.

  Kommentar av Danne — oktober 4, 2007 @ 19:56

 3. Att skadorna ökar trots att inte extremerna ökar beror ju på att man huggit ner så mycket skog och förändrat landytan.

  Det finns för få saker som stoppar upp naturliga väderföretelser såsom orkaner och översvämningar.

  Att extremerna inte blir extremare kan man läsa om i böcker då det gäller väderrekord.världsrekordet är ju från 1922 och europarekordet från slutet av 1880-talet,Även nederbördsrekord och intensivaste värmeböljan tex är alla från tidigt 1900-tal.

  Precis som då det gäller isvintrarna som du tog upp,att det inte blivit vanligare med extremt milda isvintrar,så är detta viktigt i samnahanget att det mest extrema inte blivit extremare.

  För egen del så tycker jag det är kanon om stadsluften bli renare och så,Men då allt fokuseras kring koldioxiden och dess verkan egentligen kanske är 0.Så tas ju isåfall fokus från de verkliga problemen så som haven och skogen.
  Blev lite långt får ursäkta mig för det,men skulle vilja höra lite kommentarer från dig om vad du säger om detta ämne.

  Kommentar av Danne — oktober 4, 2007 @ 20:06

 4. Vinter i vår region är något högst varierande. Det är den årstid som har störst årlig variation och det är därför inget konstigt om det enda vintern är dundermilt och andra året är en fimbulvinter. Det beror på de luftmassor, som omsluter landet, och vinner olika mycket mark under olika år. Även om det inte går att vara 100% säker är det åtminstone troligt att det blir något varmare på lång sikt under vinterhalvåret hos oss. Men man skall samtidigt komma ihåg att det rent naturligt moduleras av perioder av stränga och milda tider. Så har det alltid varit och kommer förbli. Frågan är dock när vi korsar jämvikt mellan naturlig och antropogen påverkan, det vill säga när den naturliga oscillationen blir svagare än den antropogena delen. Det kan vi inte svara på i dagsläget eftersom de årliga variationerna är såpass stora.

  Kommentar av Daniel — oktober 4, 2007 @ 20:23

 5. tack för svaret.
  Har hört forskare både i Sverige och i Danmark som säger att koldioxidens inverkan är så liten så den inte ens är mätbar.

  De forskarna tror att solen och dess styrka är huvudorsaken till nutidens varmare period.Bland annat en dansk sägs ju ha fått starkare ”bevis” för att så skulle vara fallet.

  Kommentar av Danne — oktober 4, 2007 @ 23:14

 6. Riktigt så enkelt är det tyvärr inte. Även om vår kunskap om solens påverkan på klimatet är låg får vi med dagens vetskap anta att den inte har åtminstone en direkt avgörande effekt (en direkt linjär effekt har inte kunnat styrkas, men å andra sidan finns det knappast några linjära effekter i klimatsystemet). Beträffande de danska forskarna (Svensmark etc) är det intressanta idéer men de saknar ännu experiment för att styrka eller avstyrka teorin.

  Kommentar av Daniel — oktober 4, 2007 @ 23:43

 7. Jag börjar att be om ursäkt om svaret finns någonstans i din blogg. Har inte kollat hela. Jag ber också om ursäkt att det egentligen inte har att göra med den här vinterns eventuella mildhet/stränghet.

  Hur som helst, jag skulle vilja se en graf över jordens globala temperatur över årens lopp. De jag har sett gäller bara de senaste hundra åren eller så. Vilket inte säger något alls egentligen i jordens historia. Med istider som skrapat bort alla spår av liv till medelhavstemperatur i Sverige.
  Finns det information om global temperatur under flera tusen år eller är det omöjligt att veta exakt? Man har ju hört om flera km långa isborrningar i polerna osv.
  När man läser historia så känns det iaf som att klimatet, åtminståne regionalt över sverige, har ändrat sig lika snabbt då som nu.
  Finns det en sådan graf? Som visar hur klimatet ändrat sig under tusentals år.

  Kommentar av Klas Persson — oktober 10, 2007 @ 19:38

 8. Klas: Ja, det finns. Det finns många rekonstruktioner för temperaturutvecklingen över tid, klicka för 2000 år, 450 000 år och 5 miljoner år. Vad gäller osäkerheten ökar den ju längre bakåt i tiden vi går, varför de senaste 2000 åren kan ses som dem vi vet med störst säkerhet, ändå är osäkerheten för denna kortare period i storleksordningen 0,5-1 grad.

  Kommentar av Daniel — oktober 11, 2007 @ 7:19

 9. Det har gjorts försök att skapa en klimathistoria över Sverige för de senaste 2000 åren. Docent Anders Moberg vid Stockholms universitet har arbetat med det men det har visat sig svårt; trädringar och annan data finns det inte tillräckligt mycket av längre tillbaka i tiden och många andra former av data (som rester av pollen i myrar) har väldigt låg upplösning och stora dateringsproblem. Jag har just skrivit en liten artikel (med klimatgrafer från två doktorsavhandlingar) i tidningen Populär Arkeologi nr. 3 (2007). Där diskuterar jag lite om vikingatida klimat och vad vissa nya studier tyder på. Texten är riktad till arkeologiintresserade i första hand.

  Kommentar av Fredrik Charpentier Ljungqvist — oktober 11, 2007 @ 12:55

 10. Om solens inverkan läste jag om en intressant reseskildring som handlade om Death Valley i Usa’där
  kommer in dess klimathistoria under 1900-talet, år1913
  uppmätes där rekordet var 56,6 i skuggan,detta rekord har
  senare tangerats i Libyen under 1900-talets senare
  hälft,detta inger en tankeställare.

  Kommentar av alec kristensson — oktober 12, 2007 @ 0:47

 11. Hej igen.. Länken till 2000 år utvecklingen kom inte med.

  Kommentar av Klas Persson — oktober 12, 2007 @ 5:04

 12. Klas: Fixade länken. Tack.

  Kommentar av Daniel — oktober 12, 2007 @ 7:11

 13. tack själv.!

  Kommentar av Klas Persson — oktober 12, 2007 @ 15:06


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: