Klimatbloggen

april 12, 2007

Notis: En första sommarprognos

Filed under: Notiser,Prognoser — by Daniel @ 14:26

Den brittiska vädertjänsten MetOffice har i dagarna redogjort för sitt utkast till en sommarprognos. Prognosen gäller för Västeuropa och pekar åt en varmare än normal (referensperiod 1971-2000) sommar (70% sannolikhet). En exceptionellt varm sommar likt 2003 och 2006 inträffar med 12,5% sannolikhet (värdet gäller för Storbritannien och inte Västeuropa som helhet, även om deras och vårt sommarväder är relativt välkorrelerat). För nederbörd finns ännu inga tendenser till överdrivet torr eller blöt sommar.

Prognosen finns att läsa här.

Annonser

2 kommentarer

  1. Räknar man in om var man befinner sig i 11-års-solcykeln här (i det man kallar ”global forecasting models”)? Positionen där kan bör väl kunna göra en liten liten skillnad i sannolikhet för varmare eller kallare? En meteorolog i Swindle-filmen påstod ju att han spått vintrar efter solaktiviteten; ska man vara extremt skeptisk där?

    Känns lite som att hggliga sannolikheterna för det mesta finns här och att sannoliktheterna för olika väder därmed kunde gällt nästan vilket år som helst… Dvs att man vet ganska lite.

    Kommentar av Magnus A — april 18, 2007 @ 18:16

  2. Magnus: Solfläckar har jag mycket svårt att se att de skulle påverka såpass mycket. Så det är nog ganska sunt att förhålla sig tveksam till hans påstående.

    Kommentar av Daniel — april 23, 2007 @ 7:55


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: