Klimatbloggen

april 9, 2007

Notis: Global uppvärmning på Mars

Filed under: Modeller,Notiser — by Daniel @ 20:24

Planeten Mars är som bekant en av våra grannar i rymden. Likt på jorden förändras klimatet även där, enligt en ny studie publicerad i senaste numret av Nature. En modell har använts för att studera hur Mars klimat varierar över tid. Albedot på mars ändras från tid till tid. Överst ligger ett lager med ljusare material, vilket kan blåsa bort och blottlägga det mörkare materialet under. Denna albedoförändring på planetens yta påverkar vindmönstret ytterligare, som slungar upp mer partiklar i luften vilket får inkommande solstrålning att absorberas i atmosfären och därmed bidra till en global uppvärmning på planeten. Nettoökningen uppskattas till cirka 0,65K sedan 1970-talet, vilket är nästan fyra gånger snabbare än på jorden. Likt på jorden sker de största temperaturförändringarna vid polerna, vilket får de Marsianska polarisarna att krympa. Så även om samma sak sker på båda planeterna är dock de grundläggande mekanismerna helt olika eftersom systemen skiljer sig år radikalt. Atmosfären på Mars är mycket tunnare än den på jorden, vegetation saknas (i alla fall vad vi vet) och olika typer sänkor och källor för växthusgaser saknas (vulkanism på mars eller koldioxid från smältande isar har jag ingen koll på). Men även om Mars värms upp på grund av sandstormar är det långt kvar tills vi kan lägga oss på en strand där och sola oss i värmen. På sommaren klättrar temperaturerna förvisso uppåt 20 grader, men har man riktigt otur kan temperaturerna falla långt under -100 grader-strecket.

Annonser

10 kommentarer

 1. Men om Mars också värms upp, så finns ju möjligheten att både jordens och Mars temperaturhöjning har samma grundkälla. En källa som då inte kan vara människoskapad.

  Hur är det med temperaturen på Venus och Jupiter? Vet vi något om det?

  Kommentar av Ante — april 9, 2007 @ 23:28

 2. Ante: Vad vi vet idag kan vi inte dra slutsatsen att grundkällan är densamma, vilket också påpekas i artikeln.

  Kommentar av Daniel — april 10, 2007 @ 8:02

 3. Visste du att Aftonbladet använder ditt bloggnamn? Klimatbloggen. http://blogg.aftonbladet.se/4564

  Kommentar av Janne — april 10, 2007 @ 9:30

 4. Daniel: Jag vet också att man inte kan dra den slutsatsen. Vad jag menar är att den heller inte kan uteslutas. Och därför vore det intressant att se om fler planeter i solsystemet visar samma uppvärmning.
  Pluto gör det har jag för mig, men dess bana varierar så att det är svårt att veta att det inte är normal årstidsväxling.

  Vad gäller Mars har jag för mig att den vanliga förklaringen är att planeten ”wobblar” vilket skulle göra att solen får olika intensitet. Men om uppvärmningen av Mars och Jorden de senaste decennierna sammanfaller helt i tid så är det klart att man borde testa hypotesen.

  Till exempel då med att studera Venus och Jupiter.

  Kommentar av Peter — april 10, 2007 @ 12:18

 5. Janne: Jo, det är jag mycket väl medveten om.

  Peter: Absolut. Man skall aldrig dra sig för att pröva intressanta uppslag, vilket detta ju onekligen är. Om någon gör en jämförelse hade det vart skoj, för det hade isåfall utökat vår kunskap. Angående wobble så finns det några som pratar om samma sak för jorden (chandler wobble). När jag var på en konferens i London förra året kom den frågan upp, men då det inte finns några data för dess påverkan var diskussionen ganska kort.

  Kommentar av Daniel — april 10, 2007 @ 15:40

 6. Som normann har 9 april en helt speciell innebörd.
  Ha en bra dag.

  Kommentar av Björn E. — april 11, 2007 @ 2:56

 7. Givet antalet planeter i solsystemet är det helt normalt att någon blir varmare vid varje given tid. Man skall alltså inte dra för stora växlar på att just Mars råkar vara inne i en värmande fas, även om det rent vetenskapligt är intressant att se hur bra klimatmodeller fungerar under så annorlunda förhållanden.

  Här en artikel om väderförändringar på Jupiter:
  http://www.berkeley.edu/news/media/releases/2004/04/21_jupiter.shtml

  Kommentar av Thomas Palm — april 11, 2007 @ 8:59

 8. Klimatmodeller kan alltid användas överallt om de är baserade på fysik. Inga himlakroppar kan slippa de grundläggande fysikaliska lagarna, till och med solen har ett klimat som går att modellera. Processer i mark, atmosfär och vätska är istället radikalt olika. Förvänta er inte att EcHam, HadCm eller annan vanlig jordklimatmodell går att använda på Mars eller annan himlakropp.

  Kommentar av Arne — april 11, 2007 @ 11:03

 9. Rent allmänt är globala förändringar på andra planeter intressanta att studera, oavsett orsak. Det kan ge oss bland annat ett tillfälle att se andra mekanismer, som vi kanske inte kan studera lika lätt här på grund av interferens med andra drivningar. Vem vet. Förutom Thomas jupiterlänk hittade jag, om än lite äldre, en om Pluto och en om Neptunus måne Triton.

  Kommentar av Daniel — april 11, 2007 @ 19:10

 10. En företeelse som bygger på min skepsis inför den rådande dogmen att det enbart är co2 som driver jordens uppvärmning är att polcirkeln förflyttas norrut med 14,4 m/år. Detta har att göra med att jordaxeln har en pendelrörelse som har en periodicitet på c:a 40 000 år. detta borde innebära, så vitt jag förstår att ”ljusinsläppet”=värmeökningen runt polen ökar av detta skäl oxå.
  Är det någon som vet mer om detta fenomen?
  Beo

  Kommentar av Bengt Eric Ottosson — oktober 28, 2007 @ 0:12


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: