Klimatbloggen

mars 27, 2007

Diffusa rekord

Filed under: Temperaturer — by Daniel @ 7:08

Det pratas mycket om rekord i vädersammanhang. Inte konstigt kanske eftersom hösten var mycket mild, vintern var mild och vi har i dagarna haft mycket milt väder för mars månad. Men ibland blir jag lite trött på att läsa allt om rekord, för det säger inte alltid något. Bland annat kunde man i dagens GP (27/3) läsa ‘God Morgon’-rutan:

Högtrycket ger rekodvärme i Serige. I Göteborg noterades 18,9 grader i går, den varmaste marsdagen sedan mätningarna startade 1859. Det tidigare rekordet var 18,0 grader, och sattes 1894. I Halmstad var 18,5 grader den hösta marstemperaturen sedan 1945. Årsbästa 19,3 grader uppmättes i Fägerhult, sydost om Borås, och i Umeå kunde man glädjas åt 14,2 grader. SMHI lovar värme ända fram till fredag.

Att det var högsta temperatur i mars i Göteborg är ju helt riktigt att notera, för där har vi en relativt lång mätserie (148 år). För Halmstads del handlar det istället om en jämförelse mellan två år och inte om ett absolut rekord, eftersom det inte står något om det i texten. För Fägerhult handlar det om årets högsta temperatur istället och inte om något rekord egentligen mer än på väldigt kort tidsskala (det står inget i texten om att gårdagens temperatur var den högsta sedan år XXXX eller sedan mätningarna började). Och att Umeå hade relativt hög temperatur, utan att slå något rekord utan bara för att glädjas, har ju egentligen ingen större mening, däremot kan det vara intressant att läsa att norrlandskusten också hade det varmt. Det finns väldigt många mätstationer och en himla många olika aspekter att mäta temperatur på. Statistiskt sett är därför ”risken” överhängande att något rekord slås varje dag.

Uppdatering: SvD ger lite fylligare besked i en artikel. För Umeås del rörde det sig också om varmaste marsdagen sedan 1859 (eller 1881 om man det skall vara helt tillförlitligt). För Luleås del, som också nämns i SvD, var det rekord sedan mätningarna började… men eftersom de startade först 1944 vid Kallax flygplats är den dataserien alldeles för kort för att säga så mycket för ett längre perspektiv (den missade bland annat helt varma 1930-talet och den dunderkalla starten av 1940-talet).

Uppdatering 28/3: I dagens GP kan vi läsa om fler rekord för mars för Göteborgs del – och kanske lära oss lite om den mycket stora årliga variabilitet som återfinns i vår region:

  • Årets mars, med en medeltemperatur på 5,6 grader hittills i Göteborg, är den tredje varmaste marsmånaden sedan början av 1900-talet. Först kommer 1938 med 6 grader och 1989 med 5,8 grader.
  • Förra året kom mars på en sjundeplats bland de kallaste marsmånaderna under samma tid. I Göteborg var medeltemperaturen -1,7 grader.
TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: