Klimatbloggen

mars 12, 2007

Lästips – Från Arktis till stendöda koraller

Filed under: Arktis/Antarktis,Klimatdata,Lästips — by Daniel @ 13:23

Medan jag väntar på att min feber skall lägga sig får ni nöja er med vidarelänkning till två läsvärda texter.

SR: Omfattande klimatforskning i Arktis

WHOI/Oceanus: Dead corals do tell tales

Annonser

13 kommentarer

 1. Daniel: vad heter du i efternamn. Var bor du?
  Vad har du för utbildning.

  Kommentar av inge Lindahl — mars 13, 2007 @ 18:51

 2. Daniel: Nu är det väl dags att du lägger ner klimatbloggen

  Kommentar av inge Lindahl — mars 13, 2007 @ 19:09

 3. daniel vem faan är Lunken

  Kommentar av inge Lindahl — mars 13, 2007 @ 19:51

 4. Daniel: Vem är du?

  Kommentar av inge Lindahl — mars 13, 2007 @ 19:54

 5. Inge: Nu får du nog skärpa dig lite. Ditt utbrott gå över allt förstånd. 1. Fråga Lunken vem han är, inte mig. Lunken har en egen blogg. 2. Nej, jag tänker inte lägga ner min blogg. Jag tycker den är utmärkt. 3. Vem jag är kan du läsa i blogginformationen. 4. Min utbildning är, om du måste veta, magister i miljövetenskap med inrikning mot problemlösning (dvs matematik och fysik) vid Göteborgs universitet. Därefter pågående doktorandstudier i oceanografi, vid samma universitet, där jag forskar kring klimatförändringar kopplade till Östersjön över en tidsperiod som spänner minst 500 år bakåt i tiden.

  Kommentar av Daniel — mars 13, 2007 @ 21:00

 6. Daniel: Tack så mycket. Nu kommer jag följa bloggen med stort intresse och skriva inlägg när andan faller på. Om jag får?

  Mvh
  Imge Lindahl

  Kommentar av inge Lindahl — mars 13, 2007 @ 22:06

 7. Inge: Ja, du är välkommen att skriva. Var dock god att i fortsättningen respektera friheten alla har att välja vilken signatur de vill använda vid kommentering.

  Kommentar av Daniel — mars 13, 2007 @ 22:14

 8. Undrar om du sett: http://www.youtube.com/watch?v=P6Wr1hcIp2U&eurl=http%3A%2F%2Fwww%2Eprisonplanet%2Ecom%2Farticles%2Fmarch2007%2F130307doanything%2Ehtm

  Skulle vara intressant att se vad du har att säga om den med tanke på din utbildning.
  Filmen heter ”The Great Global Warming Swindle”, sökte inlägg pp din blogg och antar att du inte sett den?

  Tack o hej!
  Svar med tankar och ideer om fel eller annat som du vill dela med dig av är tacksamt.

  Kommentar av Henrik Sultan — mars 14, 2007 @ 2:31

 9. Henrik: Nej, jag har inte sett den, och kommer nog inte att göra det heller. Har hört en hel del om den redan däremot. Men, som alltid när man försöker göra en dokumentär som skall bevisa eller motbevisa en antropogen klimatförändring (eller annat valfritt ämne), så riskerar man ofta att gå för mycket åt den ena eller andra extremen, eller feltolka resultat på ett sätt som skall passa det egna målet. Så oavsett vilken film man ser i ämnet måste man vara kritisk till vad de säger och visar – saker hänger inte alltid så lätt ihop som det verkar.

  Kommentar av Daniel — mars 14, 2007 @ 7:02

 10. Henrik: Det var första gången som jag såg programmet. Det jag tyckte var att de koncentrerade sitt resonemang på koldioxiden.
  Jorden har genomgått många cykler där kol och syre ömsom har funnits i atmosfören som koldioxid och kolväten och ömsom varit bundet som bla kalksten och vatten. Koldioxid är en förutsättning för liv. Öker koldioxiden då kan vi öka absortionen av koldioxid, som ökar syrgashalten, på smarta sätt.
  Tänk bara Sahara, vilken formidamel kolonilott.

  Kommentar av inge Lindahl — mars 14, 2007 @ 19:26

 11. Daniel:
  Jo tack att allt är vinklat det är jag mycket väl medveten om :)
  Men anledningen att jag vill få folk att kanske se på hela den domedags profetian dom spyr ur sig numera på ett annat sätt. Hela problemet är ju att diskussionen i media är vinklad utan dess like… därav att man faktiskt måste leta och titta upp vad andra säger också. Det är viktigt att ta med hela bilden så vi inte gör bort oss mer än vad vi redan gör, skrämsel propaganda som tidningar kör med är nästan farligare…

  Sen vad som är sant, det är inte jag någon expert på men att domedagen ska komma imorgon tror jag verkligen inte på. Har sparat några fina artiklar om att snön ska försvinna helt och vi alla ska drunkna… yeay… journalistik när den är som bäst.

  Det var synd att du inte ville se den, skulle vara intressant att höra vad du säger om detaljerna i filmen. O well…

  tack o hej!

  Kommentar av Henrik Sultan — mars 15, 2007 @ 4:37

 12. Henrik: Jag håller helt med dig om att mediadrevet är bortom all igenkännelse. Och det är trist att det ofta målas upp väldigt orealistiska och ovetenskapliga scenarier. Det försvårar för alla att ha en öppen debatt med högt till tak utåt, vilket är fallet inåt i forskarsamhället. Än mer trist är det att icke-experter sätter etiketter på forskare i trovärdighet och seriösitet.
  Men det är som med den filmen som med Al Gores film, vilken jag inte heller har kommenterat (även om jag sett den).

  Kommentar av Daniel — mars 15, 2007 @ 7:28

 13. Daniel: Glädjer mig att höra att du också ser medias utspel som överdrivet utom alla gränser. Det är faktiskt rätt många som är livrädda för att vi alla kommer dö pga uppvärmningen (lite överdrivet men endel är nästan hysteriska).

  Jag har försökt förklara för några bekanta som är helt fast i den tanken att de stormar som sker inte är pga koldioxiden och att det inte kommer bli värre pga den inom våran livstid heller, den uppvärmning som sker är troligen naturlig. Men hysterin får dom nästan att bita huvudet av mig :p

  Så fort man inte säger att vi ska total (nästan iaf) förbjuda koldioxid så är man för enorm miljöförstöring.

  Om du någon gång ser filmen och faktiskt har något att säga så är det bara att skicka ett mail :)

  Kommentar av Henrik Sultan — mars 15, 2007 @ 8:36


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: