Klimatbloggen

november 24, 2006

Notis: El Niño etablerad

Filed under: Atmosfären,Havet,Notiser,Temperaturer — by Daniel @ 8:02

Just nu har en El Niño etablerats utanför sydamerikas kust. Den kommer att existera åtminstone de kommande 10 månaderna och medför temperaturavvikelser på uppåt 1 grad i vattnet i vissa tropiska områden av Stilla Havet. Styrkan på fenomenet anses vara moderat och därmed inte såpass stark som super-El Niñon från 1998. Den exakta klimatpåverkan en El Niño  medför är förhöjt i visst dunkel även om man tydligt kan se kopplingar till nederbörd och temperaturer på vissa platser på jorden (framförallt gäller det Syd- och Nordamerika). Generellt är uppfattningen att El Niño medför globalt varmare temperaturer.  För Europas del verkar det inte finns några tydliga kopplingar med temperatur eller nederbörd.

4 kommentarer

 1. Kommer jag ihåg rätt när jag säger att Australien verkar påverkas en hel del av El Niño? Var det torka som effekten i så fall skulle bli där? Om det är så, vad tror du om fortsättningen av torkan och dess problem i Australien just nu och framöver?

  mvh
  Lunken

  Kommentar av Lunken — november 24, 2006 @ 13:35

 2. Hej,
  Här är en bra länk för att hålla koll på El Nino:
  http://www.cpc.ncep.noaa.gov/products/precip/CWlink/MJO/enso.shtml

  Kommentar av Erik — november 24, 2006 @ 15:26

 3. Lunken: Du kommer ihåg rätt och det medför ju att den pågående torkan kan komma att fortsätta ett tag till.

  Kommentar av Daniel — november 26, 2006 @ 21:25

 4. Erik: Tack för länken. Av någon anledning fastnade din kommentar i spamfiltret, varför det tog ett tag innan jag upptäckte den.

  Kommentar av Daniel — november 28, 2006 @ 13:44


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: