Klimatbloggen

september 27, 2006

Lästips – Doug Macdougall "Frozen Earth"

Filed under: Glaciärer/Is,Historia,Lästips — by Daniel @ 18:10

Efter en resa, om än bara 12 dagar lång, tar det alltid lite tid innan man är fullt uppdaterad på allt som hänt runt omkring i världen och klimatfronten (speciellt när man inte haft tillgång till något medie what-so-ever). Jag tänker därför börja med att rekommendera en bok. Det är en bok som jag hade med mig under resan (vissa föredrar skönlitteratur, andra föredrar facklitteratur) och jag läste ut den väldigt snabbt. Inte för att den är väldans kort utan för att den är väldans intressant, fascinerande och inte gick att lägga ifrån sig. Ämnet är istider och titeln på boken är Frozen Earth – The once and future story of ice ages skriven av Doug Macdougall prof-emeritus vid Scripps oceanografiska institution i Kalifornien.

Frozen Earth är väldigt lättskriven på ett underhållande och tydligt sätt samtidigt som det är en bra seriös sammanställning av istidsteorins framväxt genom historien och hur den utvecklas än idag. Boken ger ett tydligt exempel på hur vetenskapen slingrar sig fram genom historien; hur teorier uppkommer och går för att sedan komma in i rampljuset igen och utvecklas åt olika håll (exempelvis Milkanovitch-cykler); hur supportrar och kritiker alltid grälar med varandra (istidsteorin var allt annat än accepterad under mycket lång tid); hur något som är utskrattat i början blir omfamnat för att sedan skåpas ut (innan istidsteorin trodde många att stenbumlingarna i landskapet förflyttats med stora vattenmassor/vågor); hur svårt det är att se sådant som är uppenbart innan någon pekar ut det (stenar i terräng och rispor på stenhällar). I boken får man en ordentlig redovisning om hur Louis Agassiz under 1800-talet utvecklade den första grova teorin om istidernas existens, en teori som sedan förfinades av efterkommande teoretiker. Vi får också läsa om hur alla teorier kring orsakerna till istidernas existens utvecklas med tyngdpunkt på James Croll (den första astronomiska teorin) och Milutin Milankovitch (förfinade Crolls teorier till dem vi känner idag). Historien om J. Harland Bretz upptäckt av massiva utflöden från glaciärsjöar ges också. Massiva utflöden kan ge upphov till minskad termohalin cirkulation, vilket anses ha skett ett flertal gånger under den senaste istidens reträtt (utflöden anses kunna nå proporotioner som många gånger överstiger flödet i alla världens floder).

Det är inte bara berättelser om gamla gubbar som kan läsas om i boken. Vi får också läsa om hur forskning pågår idag (notera att boken utgavs under 2004 och kan därför sakna den allra senaste informationen) och få en titt på hur olika ämnen identifieras i iskärnor och hur de har varierat över tid (exempelvis CO2, damm, temperatur etc). En viss genomgång av olika teorier där koppling görs mellan evolution och istider/värmeperioder kan vi också läsa om, exempelvis hur primater utvecklats över tid i förhållande till köldperioder. Bokens författare är noga med att ge ett brett spektrum av de flesta synpunkter inom det området (som vanligt inom vetenskap – vissa ser kopplingar, andra gör det inte). Doug Macdougall ger också en redogörelse för konflikten om snowball earth (en istid för 6-700 miljoner år sedan, innan landlevande djurs uppkomst, då stora delar av planeten belades med is), som vart ganska het under några år. Vi får också en historielektion över vad som skett under det senaste millenniet, vilket dock är mycket likt Brian Fagans bok ”The Little Ice Age”, vilken jag också rekommenderar att du läser. Sist i Frozen Earth ges en lite filosoferande diskussion kring kommande istider, om de kommer.

Jag gillar upplägget i Macdougalls bok eftersom man får följa med i en storts ”multipla arbetshypoteser” genom tiden. Det är inte bara den dominerande, för tiden, teorin som ges utrymme för. Det är speciellt intressant under 1800-talet då istidsteorin var som mest kontroversiell, och man får exempelvis läsa om dåtidens invändningar mot Agassizs, Crolls och Bretzs förslag. Men det är också ett intressant arbetssätt som jag förordar; att inte låsa fast sig i en sak utan att vara öppen för fler intryck och därefter kunna jobba vidare med ett nyslipat par glasögon (som man kan läsa i boken är prestige ofta viktigare än att tillåta sig ändra åsikt utan större konstigheter – så var det under 1800-talet, så var det under 1900-talet så är det med säkerhet även under resten av det nuvarande 2000-talet). Jag rekommenderar boken starkt för dem som vill ha en mindre teknisk med ändå heltäckande förståelse av istider på vår jord med tyngdpunkt på och rötter i vetenskapshistoria.

TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: