Klimatbloggen

augusti 20, 2006

Första vinterprognosen

Filed under: Prognoser,Väder — by Daniel @ 11:33

För en tid sedan kom den första prognosen inför den kommande vintersäsongen 2006/7. Det är brittiska MetOffice som står för den mycket preliminära analysen, och den gäller i första hand för de brittiska öarna. Men det kan likväl vara av intresse förr oss i Skandinavien att veta eftersom vädret här har relativ hög korrellation med det brittiska.

I motsats till årets vinter (2005/6) förutspås den kommande vintertemperaturen vara normal eller mildare än normalt samt innebära mer nederbörd. Notera att än så länge endast den statistiska analysen är färdig. De dynamiska modellerna har ännu inte analyserats klart. En mer detaljerad prognos är satt för release under september.

5 kommentarer

 1. Hur gör dom den prognosen?

  Kommentar av José K — augusti 20, 2006 @ 11:52

 2. José: Det korta svaret är att man studerar hur yttemperaturen i nordatlanten förändras. Genom att jämföra det statistiskt med mönster från tidigare år kan man få en hänvisning åt vilket håll säsongen kommer att gå. Men det gäller också att komma ihåg att mönstret kan förändras på grund av en väldigt många olika faktorer. Därför måste man också ha en dynamisk modell för det hela. Vidare skall det understrykas att denna prognos är mycket preliminär.

  Kommentar av Daniel — augusti 20, 2006 @ 12:32

 3. Det vore intressant att ha ett mått på hur bra/dåliga liknande prognoser varit tidigare år.

  Kommentar av Olof — augusti 21, 2006 @ 12:35

 4. Olof: Hur stor träffsäkerhet en preliminär rapport har vet jag inte och verkar inte att gå att hitta heller. Däremot såg jag att den fullständiga prognosen (som enligt MetOffice kommer i september) har en relativ träffsäkerhet på 65%, eller som de själva skriver: ”Based on historical performance, the NAO carries an accuracy of around 65%, i.e. two out of three predictions have given good advice”.

  Kommentar av Daniel — augusti 21, 2006 @ 18:57

 5. En prognos som till 65% säkerhet ger rätt tecken låter inte övertygande i mina öron. För oss bönder är det viktigare med bättre förutsägelser än så för att vi ska planera verksamheten.
  /Landman

  Kommentar av Landman — augusti 21, 2006 @ 21:43


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: