Klimatbloggen

augusti 1, 2006

Rekordvärme i juli?

Filed under: Regionalt,Temperaturer,Väder — by Daniel @ 10:55

I och med juli månads avslut igår börjar sammanställningen av hur månaden står sig i statistiken. Preliminära siffror finns redan tillgängliga för Sverige. De flesta i södra hälften av landet har fått uppleva en tämligen varm och torr sommar. Det har nog inte gått många förbi och speciellt inte bönderna som var starkt oroliga över om fodret skulle räcka till djuren eller om skörden skulle slå ut väl, något vi hört om på radion nästan dagligen.

Än så länge finns det bara rapporter på att julitemperaturen för Lund slagit rekord. Juli 2006 var där den varmaste sedan 1859 och översteg juli från 1994, som numera är den näst varmaste för Lund, med 1 grad. I Götaland i stort verkar det ännu inte vara klart om juli 1994 eller 2006 var den varmaste månaden. Mer om det kommer allt eftersom mätdata processeras hos SMHI. Däremot kan man läsa hos dem att norra Götaland och Svealand inte hade en rekordjuli. Den var förvisso varm, men juli från 1994, 1914 och 1901 är alla varmare än juli 2006. Tittar vi längre norrut var det inte alls särskilt rekordvarmt i juli för Norrlands del. Där var det till och med varmare i juli förra året.

Sen har vi det där med torkan. Det har vart väldigt torrt. Enligt DN ungefär lika torrt som rekordjuli från 1994. I Lund hade det exempelvis bara regnat en tiondel av vad det skulle regna en normaljuli. I Göteborg hade det också regnat väldigt lite, knappt 2/3 av nederbördsmängden för en normaljuli. Men den 31:a juli öste regnet ner och helt plötsligt hade det regnat mer under juli 2006 än normalt – hela 18% mer än normalt. Juli bjöd alltså på kontraster mellan värme i söder och mindre värme i norr, nederbörd i Lund kontra nederbörd i Göteborg. Det i sig kanske säger en del om hur svårt det kan vara att tolka saker utifrån medelvärden och annan statistik.

UPPDATERING: SMHI och SVT har nu utökat listan med rekordstationer, varav alla återfinns kring syd- eller västkusten. Var dock observant på att Malmös temperaturserie först startar 1917 (trots att den hos SMHI definieras som en ”lång temperaturserie”) varför den mycket varma juli från 1914 inte återfinns. Detsamma gäller för Osby, som startar 1928, och återfinns hos SVT.

TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: