Klimatbloggen

juni 27, 2006

Att hålla tungan rätt i mun…

SR Vetenskapsradion rapporterar idag hur ”Antarktis hotas av invaderade arter”. Från artikeln kan vi läsa:

Men bakterieinvasioner är svårare att hålla efter, visade en rapport från förra året – avloppsvattnet har man inte alltid varit lika noga med. Men besökarna blir fler och fler, 26 000 förra året, och med dem följer även större organismer än bakterier – fröer av Poa-gräs, tex, och spindelkrabbor från nordatlanten.De tycks klara sig där som en effekt av ett långsamt varmare klimat på sydpolen. Inflyttning av nya arter kan under de här förhållandena spridas okontrollerat, med ett havererat ekosystem som följd.

Det finns ingen anledning att ifrågasätta att nya arter anländer till Antarktis när fler och fler människor kommer dit på besök. Vi har alltid haft med oss en massa organismer då vi begett oss ut på resor… ibland med ganska så katastrofala följder. Däremot kan man ifrågasätta om Vetenskapsradion verkligen haft rungan rätt i min när de skrivit om varmare klimat på sydpolen. Det kan tyckas petigt, men Sydpolen och Antarktis är inte synonymt. Sydpolen råkar ligga i Antarktis, men det är inte mer än en plats på samma sätt som Vostok är. Enligt British Antarctic Survey har Sydpolen under senare år kylts ner en aning men inte värmts upp, som Vetenskapsradion skriver. Däremot har Antarktiska halvön upplevt en ganska kraftig uppvärmning. Halvön utgör en mindre del av hela kontinenten. Det är också på denna plats som isarna retirerat under sommarhalvåret. Så här skriver British Antarctic Survey själva om det hela:

Year-to-year temperature variations at Antarctic stations are larger than those experienced in mid-latitudes or the tropics. This, together with the shortness of Antarctic temperature records (few stations have been in operation for longer than 40 years) makes it difficult to determine whether or not there have been long-term changes in temperature. Most Antarctic temperature records indicate a small warming trend that is not statistically significant given the high degree of interannual variability. At the South Pole, however, there has been a slight cooling in recent years. One region where there has been significant warming is the west coast of the Antarctic Peninsula. Temperature records from Faraday/Vernadsky and Rothera show that the annual mean temperature in this region has increased by about 2.5°C over 50 years.

Som jag skrev, det kan tyckas petigt, men det är viktigt att hålla tungan rätt i mun för att inte få en ganska missvisande bild. Jag är medveten om att man gör förenklingar och jag själv använder mig av dem ganska ofta. Men i detta fallet behövdes det ett förtydligande. Det är inte hela Antarktis som blivit varmare, speciellt inte Sydpolen. Däremot har vissa delar upplevt en uppvärmning, speciellt då den Antarktiska halvön. Och det är också här som de nyanlända organismerna av naturliga skäl kan slå sig ner och fortleva.

UPPDATERING: Verkar som SR Vetenskapsradion fick sitt uppslag via BCC (det händer väldigt ofta att SR härmar BBC har jag märkt). Se följande artikel.

1 kommentar

  1. Har egentligen inget med artikeln att göra, men jag ville bara nämna att jag tycker att de tär jättebra att någon håller koll på de här frågorna eftersom media mer eller mindre blivit ett gäng halvgalna domedagsprofeter. Duktig ponke!

    Kommentar av redheadmaniac — juni 27, 2006 @ 11:47


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: