Klimatbloggen

maj 5, 2006

Vid Mount Everest fot – förvirringen är total!

Filed under: Atmosfären,Regionalt,Väder — by Daniel @ 22:03

Hos BBC News kan man idag läsa om Everest weather’s ups and downs. Tydligen var vintern snöfri medan våren var överraskande snöig. Sherporna har uppenbarligen gått och blivit helt hysteriska över detta. Enligt dem kan de inte minnas att det vart sådant väder tidigare i regionen. Låt oss här tillägga att när någon säger något sådant syftar de oftast på termen mannaminne, vilket rent praktiskt egentligen betyder i snitt de sista 30 åren. Iallafall, under en snöstorm i april kollapsade ett istäcke och tre sherpor dog av fallande isbitar och ett antal bergsbestigare blev skadade. Av någon anledning drar Sherporna likhetstecken mellan denna storm, ismassekollapsen och den globala uppvärmningen.

This accident had much to do with the sudden change in the weather patterns in the Everest region. Perhaps this is what global warming is all about.

Ursäkta mig, men hur i hela världen kan de ens tänka i banor där de sammanlänkar enstaka väderhändelser med ett föränderligt klimat? Det är total nonsens! Inte ett enda enstaka väderfenomen går någonsin att härleda till klimatförändringar. Möjligen en lång rad väderfenomen, som blir vanligt förekommande eftersom de tillsammans bildar ett klimat, men inte ett enda av dem singulärt. Enligt en meteorolog finns det en helt naturlig förklaring till den snöfria vintern. Det berodde helt enkelt på en förskjutning i atmosfärens lufttryck. Det i sig är inget som beror på någon klimatförändring eftersom låg- och högtrycksbanorna pendlar fram och tillbaka (det var bland annat ett sådant fall som gjorde att vi hade en förlängd vinter i år).

The westerly disturbances this time went to Tibet without entering Nepal’s atmosphere, and that was the reason why there was no rain throughout Nepal last winter and there was no snow in the mountain region.

BBC påpekar dock att meteorologen inte kommer med någon förklaring till varför våren var så snörik. Det vet inte jag heller, men en sak är dock säker – det har inget med någon global uppvärmning att göra, vilket däremot BBC suggestivt försöker få oss att tro.För att avsluta tänkte jag ta upp en småsak egentligen. I artikeln intervjuas en talesperson för viltvårdare i en nationalpark. Han/hon fäller följande kommentar:

All we can say at this point is climate change is happening the world over and the Everest region cannot be an exception.

Rent teoretiskt har personen tvärfel, även om personen rent praktiskt kanske har rätt. Med det syftar jag på att inte alla regioner upplever en uppvärmning i nuläget och det är inte självklart att Everestregionen blir uppvärmd bara för att den globala temperaturen stiger. Men det kanske är en petitess – jag vill inte förstöra illusionen. Så vad har vi lärt oss av Everestartikeln? Jo, det snöar ibland, och ibland inte. Ibland lite på våren, ibland inte alls på vintern. Oj, jag tror världen kommer gå under!

3 kommentarer

 1. Värmebölja — global uppvärmning!
  Kall vår — global uppvärmning!
  Driver dagg — global uppvärmning!
  Faller snö en tisdag — global uppvärmning!
  Mild höst — global uppvärmning!
  Kall höst — global uppvärmning!
  Snöstorm — global uppvärmning!
  Växlande molnighet — global uppvärmning!

  Hur vad det han sa nu, han Popper…

  Kommentar av Joacim Persson — maj 5, 2006 @ 22:59

 2. Han har sagt många bra saker, exempelvis (fritt översatt):
  "Vetenskap kan sägas vara konsten att systematiskt förenkla för mycket"
  eller
  "När du formulerar en hypotes som den enda möjliga lösningen, ta det som ett tecken på att du varken har förstått hypotesen eller problemet som den är tänkt att lösa"
  eller för att vara lite snäll
  "Vetenskap måste börja med myter samt kritik av myterna"

  Kommentar av Daniel — maj 5, 2006 @ 23:36

 3. Bra artikel, gillar din bitande sarkasm =)

  Kommentar av Daniel Lindsäth — maj 10, 2006 @ 16:17


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: