Klimatbloggen

april 25, 2006

Klimatreportage i Naturvetaren

Filed under: Modeller,Politik/Media,Prognoser — by Daniel @ 22:34

Senaste numret av Naturvetaren, Naturvetareförbundets tidning, har ett specialreportage om klimatet och ger olika synvinklar från ett antal av Sveriges klimatforskare. Det är mycket läsvärt och ger en bred bild över vad vi tror samt för en gångs skull ger en rättvisande bild på att vi egentligen har stora kunskapsluckor inom vissa områden och att osäkerheterna är stora (i kontrast till vad som brukar presenteras).

Det finns egentligen bara en sak att invända mot och det är ett konstigt uttalande av Gunn Persson från SMHI när hon svarar på frågan vad som kommer hända i framtiden:

Alla modeller säger att det blir varmare.

Jaha? Och det är ett bevis för att de är rätt? Om alla modellörer hoppar över en klippavsats, skall vi också göra det då? Hennes inställning är lite intressant, för modellerna är ju uppbyggda utefter hur vi tror klimatsystemet fungerar, inte tvärtom. Modellerna kan egentligen nästa visa precis vad som helst, bara vi parameteriserar dem så att de gör det. Att först skapa en modell, sedan köra den och säga att det blir som modellen visar är dumt. Det blir lite av en ”hönan och ägget”-diskussion. Däremot är det en helt annan diskussion om det verkligen kommer bli varmare eller inte. Men att ta något förgivet bara för att modellerna visar det, speciellt när osäkerheterna är stora, känns inte riktigt vetenskapligt.

TrackBack URI

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: