Klimatbloggen

april 25, 2006

Domedag åt andra hållet

Filed under: Allmänt — by Daniel @ 16:28

Jag fick mig ett gott skratt idag när jag tittade igenom en pärm med gamla arbeten från grundutbildningstiden på universitetet. Ett arbete, som jag och mina kurskompisar, gjorde i december 1999 handlade om aerosoler (små partiklar i luften) hade en inte allt för lyckad avslutning. Det avslutande stycket lyder:

I ett större miljösammanhang kan utsläppen av antropogena aerosoler ses som en ond cirkel. Ju mer aerosoler i atmosäfren, desto mer molnbildning som reflekterar solljus. Den ökade molnbildningen påverkar i sin tur nederbörden och fyller på de glaciärer som också ökar albedot. Det slutliga resultatet är att temperaturen minskar och människan kommer förbränna mer fossilt bränsle vilket leder till ökad aerosolhalt i atmosfären.

Ibland slår det över lite väl mycket åt alla håll. Antingen blir det jäkligt varmt och alla människor blir ugnsbakade, eller så kommer världen att bli en enda stor frysbox. Allt tack vare antropogena effekter. Underbart att ingen av våra handledare kommenterade på vår domedagsprofetia.

För den som undrar; vi kommer varken friteras eller frystorkas.

2 kommentarer

  1. Fimbulvinter! =8-@

    Ordet ”fimbul” betyder f.ö. på modern isländska (förutom att det är ett superlativprefix) också ”långrandigt tråkigt tal”, ungefär som de återkommande olika domedagsprofetiorna känns…

    Kommentar av Joacim Persson — april 25, 2006 @ 16:49

  2. Var det inte nån som ganska nyligen la fram en teori om att vi nu hade minskat våra koldioxidutsläpp så mycket att uppvärmningen inte ökade lika fort längre, men att vi fortfarande släppte ut för mycket partiklar så att det skulle bli kallt?

    Tror dom mer eller mindre uppmanade folk att släppa ut mer CO2 i slutet på artikeln jag läste t o m, härlig ironi =)

    Kommentar av Daniel Lindsäth — april 25, 2006 @ 21:00


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: