Klimatbloggen

april 5, 2006

Tropiska Antarktis

Filed under: Arktis/Antarktis,Atmosfären,Temperaturer — by Daniel @ 19:08

Jag hade inte tänkt skriva om detta till en början, men efter att ha tänkt på det i en vecka ungefär är det kanske lika bra att jag plitar ner några ord iallafall. Mycket handlar om polarområdena nuförtiden, och detta är inget undantag. I senaste numret av Science (utkom 31:a mars) återfinns en artikel som blivit vida citerad i media under den gångna veckan. Significant Warming of the Antarctic Winter Troposphere är titeln och beskriver en hittills okänd stark uppvärmning av luften över Antarktis. Det som är viktigt att komma ihåg är att uppvärmningen inte sker vid ytan utan en bra bit upp i atmosfären, cirka på 500 hPa-nivån. Ökningen i temperatur där uppe beräknas till att vara över en halv grad per dekad. Så länge denna uppvärmning inte sker i ytnivå kommer dock klimatsystemet (och allt vad som kan tänkas finnas däri) påverkas av denna uppvärmning. Att man upptäckte denna uppvärmning först nu beror på att man digitaliserat mätningar med radiosonder, och då speciellt ryska sådana. Tidigare fanns inte dessa tillgängliga alls. Samtidigt hittar man en nedkylning av stratosfären.

Så vad drar man för slutsatser om detta? Man säger inte att det beror på ökade utsläpp av växthusgaser, eller åtminstone bara att de kan spela en viss roll i det hela. Några tydliga ändringar har inte skett i den storskaliga cirkulationen, varför man tror att partiklar och molnförändringar har skapat uppvärmningen, tillsammans med växthusgaser möjligtvis. Havet ses inte heller verka bidra till de högre temperaturerna. De klimatmodeller författarna körde för att reproducera uppvärmningen gav inte heller en troposfärisk uppvärmning över Antarktis. Det är en av huvudsakerna varför man minskar trycket på att växthusgaser skulle vara den huvudsakliga orsaken. Uppenbarligen har vi ännu inte förstått hur växthusgaser fungerar i atmosfären eftersom vi inte kan parameterisera dem i våra modeller. Så länge vi inte kan det lider klimatmodellerna fortfarande stora brister. Däremot avslutar man artikeln med följande kloka ord:

The observation of significant tropospheric warming at southern high latitudes, decoupled from a smiliar surface change, is therefore very important for those investigating natural climate variability and the possible impact of increasing greenhouse gases.

Annonser
TrackBack URI

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: