Klimatbloggen

april 1, 2006

Satellit ser salta virvlar

Filed under: Havet — by Daniel @ 20:34

Vid NASAs Jet Propulsion Laboratory i Kalifornien har forskare med hjälp av amerikanska och europeiska satelliter börjat studera salta virvlar i atlantvattnet, så kallade Meddies. Virvlarna uppstår då salt och varmt vatten från Medelhavet rinner ut genom Gibraltar sund och på grund av sin höga densitet sjunker ner till cirka 1000 meters djup, där vattnet börjar cirkulera medurs. Virvlarna har observerats tidigare med hjälp av mätningar, men aldrig från rymden. Att man nu kan se dem med satellit underlättar forskningen kring meddies och därmed förståelsen för fenomenet.

Virvlarna bidrar till att Atlanten vidhåller sin höga salinitet, vilken i sin tur driver bland annat golfströmmen som påverkar klimatet på våra latituder (Atlanten har högre salthalt än Stilla havet, och det är denna skillnad som driver termohalina cirkulationen i vilken Golfströmmen ingår). Hade det inte funnits några meddies hade förmodligen alltså klimatet hos oss vart lite annorlunda eftersom den termohalina cirkulationen inte skulle haft lika stark drivkraft.

Annonser

2 kommentarer

  1. Intressant, mycket som bidrar till att hålla cirkulationen igång. Mycket som måste gå snett för att verkligen stoppa den.

    Tack för en intressant blogg för övrigt, följer den med stort intresse!

    Kommentar av Oskar S — april 1, 2006 @ 23:51

  2. Oskar S: Frågan är om det verkligen går att stoppa cirkulationen. Än finns inga bevis på att smältande polarområden skulle försvaga cirkulationen, dessutom krävs en omläggning av det storskaliga vindsystemet för att utjämna salthaltsskillnaderna mellan Atlanten och Stilla havet. En sådan mekanism verkar på en tidsskala av 1000 år och är tämligen oberoende av en global uppvärmning.

    Kommentar av Daniel — april 2, 2006 @ 6:46


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: