Klimatbloggen

mars 23, 2006

Solen påverkar klimatet mer än tidigare trott

Filed under: Solen,Temperaturer — by Daniel @ 19:59

Hitta denna artikel, i ansedda Geophysical Research Letters, som inte förtjänat den mediala uppmärksamheten som den borde (kanske av rätt uppenbara skäl när jag förklarar vad resultaten är? För vem vill rapportera ”goda” nyheter?). Att diskutera solens påverkan på klimatet är kontroversiellt eftersom nya teorier antingen hjälper eller stjälper (oftast det senaste) redan etablerade teorier. Den nya artikeln är inget undantag. Författarna Nicola Scafetta och Bruce West har i sin artikel Phenomenological solar contribution to the 1900-2000 global surface warming beräknat att solaktiviteten ensam stod för 45-50% av den totala uppvärmningen under 1900-talet, eller 25-33% under de tjugo sista åren av samma decennie.

Scafetta och West har använt två olika solaktivitetsmätningar från satelliter samt en rekonstruktion. Utifrån matematiska samband, med hjälp av wavelets, kan författarna konstatera att solen under de första 50 åren av 1900-talet bidrog med drygt 75% av uppvärmningen, som då observerades (knappt 0,3K). De sista 50 åren av 1900-talet såg en uppvärmning på 0,45K varav solen stod för cirka 27-31%. Från 1980 till 2000 steg temperaturen istället med 0,38K och solen bidrog då med 24-34% av den ökningen. Detta är klart mycket mer än vad som hittills har antagits. Tidigare uppskattningar har landat på ett par hundradelar av en procent upp till 15%. Anledningen är att vi inte vet så mycket om solen. Egentligen mätningar av solens variabilitet finns egentligen bara sedan 1979 från satellitdata, innan dess är informationen mycket knapphändig. Istället får man då rekonstruera solens aktivitet utifrån antalet observerade solfläckar, vilket inte alltid är den bästa approximationen.

IPCC skrev i TAR (Third Assessment Report) att kunskapen om solens variabilitet var mycket låg. Av denna anledningen har heller inte parameteriseringen vart särskilt god i klimatmodeller. Nu kanske man kan lösa även detta problem. Klart är dock att solen tycks påverka klimatvariationerna mycket mer än vad vi hittills trott.

Annonser

1 kommentar

 1. Hej,
  Först ett grattis till en intressant blogg.
  I bokform finns ‘the role of the sun in climate change’ – minns ej titeln exakt, Av Douglas Hoyt och Kenneth Schatten.
  Förutom att den sammanfattar och beskriver mycket forskning och tankar kring solaktivitetens betydelse för jordens klimat, så vill jag minnas att den citerar en artikel om partikelhalten i atmosfären (om jag minns rätt skriven av Hoyt). Över Geneve, där ljusgenomsläppligheten mätts sedan slutet på 1800-talet, har partikelhalten varit minskande under 1900-talet.
  Intressant tanke!

  Hur definieras klimat? medeltemperatur? Värmeinnehåll( luftfuktighet och temperatur)? eller något annat?

  Med vänlig hälsning,
  /Fredrik

  Kommentar av Fredrik — juni 4, 2006 @ 14:12


RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: