Klimatbloggen

mars 20, 2006

Från global nedkylning till global uppvärmning.

Filed under: Allmänt — by Daniel @ 0:27

Nej, jag har inte slutat blogga. Tiden har däremot vart knapp, och är resten av den kommande veckan… tyvärr. I vart fall, jag satt under en liten kort ledig stund i helgen och filosoferade över hur snabbt saker kan förändras. Under en period från 1950-talet till slutet av 1970-talet var det inte global uppvärmning man var ”rädd” för. Istället var det den närstående istiden som debatterades flitigt. Från 1940-talet och framåt hade faktiskt den globala temperaturen stadigt sjunkt med ett antal tiondelar grader Celsius (att jämföra med den totala uppvärmningen på 0,6 – 0,7 grader Celsius från 1800-talets andra hälft till nutid). Under 1980-talet började temperaturerna återigen att stiga, för att nå sin topp (hittills) år 1998. Snabbt förändrades hotet om istiden till hotet om en febrig jord med skenande temperaturökningar.

Jag undrar hur debatten kommer att te sig i framtiden. Fortsätter temperaturerna att öka så kommer vi ju även i fortsättningen prata om den globala uppvärmningen. Men vad händer om temperaturerna skulle börja falla? Kommer vi då att avvisa det som bara en naturlig variation och fortsätta hålla fast vid vår tes om global uppvärmning, eller kommer vi att omvärdera och omdefiniera hela frågeställningen? Skulle ett nytt uppsving för global nedkylning någonsin kunna hända igen? Eller kommer vi helhjärtat att ta åt oss hela credden själva och säga att nedgången i temperaturerna är antropogent skapade?

Det är intressanta frågor, men absolut inget som går att svara på idag när sådana temperaturförändringar skulle ske i framtiden. Det är ju inte så jättetroligt att temperaturerna kommer öka, öka och öka hela tiden i framtiden. Någon gång, om det är om 1 år, 100 år eller tusentals år framåt i tiden, kommer temperaturerna svänga åt ett kylande håll.

TrackBack URI

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: