Klimatbloggen

februari 24, 2006

Naturligt med smältande glaciärer?

Filed under: Glaciärer/Is — by Daniel @ 17:20

Vi kunde i fredags höra på P1 Vetenskapsnyheterna att glaciärerna i Alperna smälter i allt högre takt. Förutom att rubriksättningen (Mörka utsikter för framtida vinter-OS i Alperna) är tämligen ovetenskaplig är dock själva budskapet sant vad gäller avsmältningen. Visst låter det hemskt att glaciärerna smälter och det borde vi förmodligen vara lite oroade över. Men man måste också akta sig för att dra slutsatser om framtiden utan att titta bakåt i tiden.

Under den lilla istiden var situationen för invånarna i Alperna svår. Förutom att det var ofta väldigt kallt hotades hela byar att krossas av glaciärer som växte mer och mer. Ett av dessa ställen var Chamonix, som idag är ett favorittillhåll för många Européer på skidturer. Under 1600-talet avancerade glaciärerna i alperna kraftigt. Des Bois-glaciären avancerade under 1642 med ”mer än en gervärslängd per dag, även i augusti”. Mer och mer jordbruksland togs i anspråk av de framväxande glaciärerna – fattigdomen spred sig.

Hur var det tidigare? I en artikel i Der Speigel presenterar den schweiziske klimatologen Ulrich Joerin en ny och kontroversiell teori. Hans teori säger att glaciärerna bara var hälften så stora som idag under romarrikets tid. Går han ännu länger tillbaka i tiden, cirka 7000 år, fanns inga glaciärer alls. Enligt Joerin skulle de alpina glaciärerna ha smält till nästan inget alls 10 gånger sedan den senste istiden för 10 000 år sedan och vart störst under lilla istiden. Joerin fortsätter:

Over of the past 10,000 years, fifty percent of the time, the glaciers were smaller than today.

Det är intressanta resultat om det skulle vara så. Isåfall är glaciärer i alperna ungefär som permafrost i norra skandinavien, en relativt ny företelse (permafrost har bara funnits i cirka 1000-1500 år i norra skandinavien). Teorin står dock inte utan kritik.

En annan tysk tidning, Die Welt, hade också en artikel om glaciärers avsmältning den 14 november förra året. Där är det ett par arkeologer, som hittar gamla fynd i takt med att glaciärerna smälter. Bland annat hittar man kläder och kvarlämningar av en häst som dateras till stenåldern (2 800 – 2 500 f.kr). Även fynd från bronsåldern (2 000 – 1 750 f.kr), skospikar och en lite bok från 1:a eller 2:a århundradet e.kr samt en sko från 13- eller 1400-talet.  Dessa fynd kommer från Schnidejoch-passet, vilket sedan blev blockerat av en glaciär för att först år 2003 återigen öppnas på grund av avsmältningen. Fynd som dessa tyder på att detta pass vart öppet och stängt av och till under årtusenden. För att citera artikeln

Aus der Klimaforschung ist bekannt, daß in Europa zwischen dem 3. Jahrtausend und 1750 vor Christus offenbar ein mildes Klima herrschte. Die durchschnittlichen Sommertemperaturen dürften damals 0,5 bis zwei Grad höher gelegen haben als heute. (Fritt översatt: 3000 – 1750 f.kr var det ett mildare klimat i Europa. Den genomsnittliga sommartemperaturen brukade då vara mellan 0,5 till 2 grader högre än idag)

Jag är lite osäker på om just detta har påvisats ordentligt ännu, men det pratas mycket om att det fanns en mycket varm period för 5 000 år sedan. Å andra sidan, om dessa fynd stammar från så många olika tidsepoker är enda sättet för det att temperaturen varierat kraftigt (därmed inte säkert att det verkligen var så mycket varmare). Samtidigt visar det på en mycket hög flexibilitet i klimatsystemet. En ny klimatregim (oavsett naturlig eller ej) kan ersätta en gamal under mycket kort tid, förmodligen kortare än vi tror idag. Att hastigheten i glaciärasmältningen idag är högre än vad vi trott gäller än så länge bara den avsmältning vi kan relatera till i modern tid. Hur snabbt det skett tidigare vet vi inte. Orsaken till avsmältningen idag beror på stigande temperaturer, och där vill förmodligen en del dra likhetstecken med antropogen effekt. Jag avhåller mig från det och kan bara konstatera att det förmodligen är en mixtur.

Annonser
TrackBack URI

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: